Министърът на труда и пенсиите на Великобритания Естер Маквей подаде оставка, съобщава "Гардиън".

В писмото си до премиера Тереза Мей пише, че проектоспоразумението, което скоро ще бъде съдено от цялата страна, означава да се изплатят 39 милиарда британски лири на ЕС, а в замяна - нищо.

"Заклещени сме в митнически съюз, въпреки че обещахте на британския народ, че няма да бъдем. Връзва ръцете не само на това, но и на бъдещите правителства при търсенето на политики за свободна търговия. Ние няма да си върнем контрола, предаваме контрола на ЕС и дори на трета страна", смята тя.

По-рано днес Доминик Рааб подаде оставка като министър за Брекзит. Министърът за Северна Ирландия Шайлеш Вара стори същото. И двамата не могат да подкрепят споразумението за Брекзит. 

Министърът за Северна Ирландия подаде оставка

Министърът за Северна Ирландия подаде оставка

Шайлеш Вара не може да подкрепи споразумението за Брекзит

Вчера беше разпространена информация, че министрите Пени Мордонт и Естер Маквей могат да подадат оставка като протест срещу сделката за Брекзит.

Преди няколко дни министърът на транспорта на Великобритания Джо Джонсън, който е брат на бившия външен министър Борис Джонсън, подаде оставка. Той не желае да подкрепи плана на премиера Тереза Мей за развода с Европейския съюз.

На продължилата 5-часова среща на британския кабинет вчера Мей си осигури "колективната" подкрепа на министрите за сделката с ЕС, но 11 министри обявиха, че са против договореностите с Брюксел.