Българската гражданка Мира Яшар, която беше задържана в Турция по обвинения в терористична пропаганда, остава с мярка "подписка". Задържаният заедно с нея британец Джоузеф Робинсън напуска следствения арест също с мярка "подписка", съобщи БНР.

Това реши съдът в Айдън, който не уважи искането на адвокатите да позволят на Яшар да напуска страната. Защита се позова на факта, че тя иска да продължи образованието си в Лийдс и има регулярен доход - и от студентска стипендия, и от работа като журналист.

Турската прокуратура повдигна обвинение срещу Мира Яшар

Турската прокуратура повдигна обвинение срещу Мира Яшар

За пропаганда на терористична организация...

Мира Яшар и майка ѝ бяха бяха задържани на 22 юли, но по-възрастната жена беше освободена почти веднага. Случаите на Яшар и на Джоузеф Робинсън бяха разделени. Тя беше обвинена в пропаганда, а той - в членуване в терористична организация.

Следващото заседание по делото ще бъде на 12 март.

Обвинителният акт от седем страници е внесен в 3-ти съд за тежки престъпления в град Айдън. Обвинението срещу Робинсън е за членство в терористична организация, а срещу Мира Яшар - по-леко - за пропаганда на въоръжена терористична организация. Британецът може да получи между 5 и 10 години, а българката - между 3 и 5 години лишаване от свобода.

Внасят обвинение срещу Мира Яшар, българката, задържана в Турция

Внасят обвинение срещу Мира Яшар, българката, задържана в Турция

Приятелят й го грозят 10 години затвор

Двамата бяха задържани на 27 юли в курортния град Дидим, където са били на почивка и среща с роднини на Мира.

След като през 2014 г. напуска британската армия, Робинсън се запознава в социалните мрежи с кюрдски активисти. През юли 2015 г. лети за Сюлеймания в Иракски Кюрдистан, след което се присъединява към силите на сирийските кюрди и в рамките на три седмици получава военно обучение. Обвинен е в членство в Съюза на кюрдските общности, Кюрдската работническа партия, Партията демократичен съюз, Силите за народна защита, които Турция счита за едно.

Преди 20 месеца в социалните мрежи се запознават с Мира и по-късно започват връзка. Тя е обвинена, че в профилите си е разпространявала снимки и послания на смятани от Турция за терористични кюрдски организации.