Ново споразумение може да позволи на САЩ и съюзниците от НАТО да използват руска военно-въздушна база за транзит на войници и военни доставки до Афганистан.

Споразумението ще помогне за сигурността на Руската федерация, съобщи външният министър на страната Сергей Лавров.

Лавров обясни, че се планира предоставянето на разрешение САЩ и други държави от НАТО да използват база в град Уляновск до река Волга и това решение ще бъде обсъдено в най-скоро време от руския кабинет. Ако бъде одобрена сделката тя може да помогне за изглаждане на отношенията между САЩ и Русия, които се обтегнаха заради противоракетния щит в Европа и кризата със Сирия.

Ако влезе в сила Москва ще предостави въздушни коридори и жп линии за доставки за и от Афганистан. Новото споразумение може да бъде първото по рода си на руска територия.

Лавров защити прилагането на такова споразумение, заявявайки, че успехът на НАТО е от съществено значение за спиране разпространението на тероризма и наркотиците от Афганистан към бившите съветски републики и Русия.

В наш интерес е коалицията да постигне успех преди да се изтегли и да е сигурно, че афганистанците са способни да защитават страната си", каза Лавров пред депутати в долната камара на руския парламент. Някои депутати смятат, че ако американските военни използват базата в Уляновск това може да застраши Русия, тъй като се допускат чужди войски на руска земя.

Руският външен министър изтъкна, че въпросът за транзит на войници на НАТО ще бъде обсъдено от кабинета, но няма да се позволява да остават на руска земя.

Те няма да живеят там. Те само ще бъдат транспортирани от една точка до друга", изтъкна той. По думите му Русия си запазва правото да проверява доставките, съобщи „Вашингтон пост".