Министерството на външните работи на Русия отговори на новата стратегия на САЩ за противоракетна отбрана, представена от Доналд Тръмп в четвъртък, съобщават руски медии.

Според ведомството плановете и подходите, заложени в стратегията, по никакъв начин няма да укрепят сигурността на САЩ, съюзниците и партньорите им.

Пекин към Тръмп: Тласкаш света към въоръжена надпревара и конфликт

Пекин към Тръмп: Тласкаш света към въоръжена надпревара и конфликт

Американският доклад е пълен с остарели концепции от Студената война

Подобна логика често тласка света към ръба на колапс, предупреждава министерството.

Опитите за излизане от маркирания път ще имат противоположен ефект, подчертава министерството и алармира, че ще нанесе голям удар върху международната стабилност, която вече се пука по шефовете в резултат на безотговорните действия на Вашингтон.

Ясно е, че никой няма да спечели от подобен сценарий, категорична е Москва.

В американската стратегия Северна Корея, Иран, Русия и Китай се посочват като заплахи за САЩ, което не е ново. Новото съдържание на стратегията включва признаване на Космоса като "ново бойно поле" и настоява съюзниците да поемат част от тежестта.

"Призоваваме американската администрация да покаже политическа воля и най-накрая сериозно да се ангажира за съвместно намиране на начини за разрешаване на натрупалите се проблеми в "стратегическата сфера", докато не е станало твърде късно", настоява Русия.

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

САЩ възпира Русия и Китай с ядрен арсенал и сензори в космоса

Пентагонът не може да спре с ПВО, атака от голяма ядрена сила, като Русия или Китай