Мюсюлманските богослови в Египет единодушно се обявиха против разпространените напоследък в страната бракове чрез интернет, съобщи Religiabg.com , позовавдйки се на РИА-Новости и местния вестник "Ал-Гумхурийя". Изданието отбелязва, че подобни бракове са особено популярни сред младите хора.

Бъдещите "съпрузи" се запознават чрез интернет и минават през процедура на виртуално бракосъчетание с участието на свидетели, получавайки компютърни "свидетелства за брак". Вестникът дава за пример няколко случая, когато чуждестранни интернет-кандидат-съпруги пристигали в Кайро, но роднините на мъжете отказвали да ги признаят и приемат.

Според социолози, модата на виртуалните "сватби" отразява действителните проблеми, които има традиционната брачна институция.

Специалисти от ислямския университет "Ал-Азхар" заявиха, че браковете по интернет са незаконни и противоречат на шариата, детално разработил цялата процедура на мюсюлманската сватба. Например, женихът и невестата трябва да заявят съгласието си за встъпване в брак в присъствието на свидетели,при това намиращи се в една стая, а не на разстояние; необходимо е обезателно и съгласието на роднините.