На всеки 24 секунди загива човек при пътен инцидент в света. Общо 1,35 милиона души загиват на пътя в целия свят всяка година, алармира Световната здравна организация (СЗО), която настоява за глобални действия, информира АФП.

Броят на фаталните случаи на година се е увеличил с около 100 000 за последните три години. Сега пътните инциденти са водещият убиец на деца и млади хора на възраст между 5 и 29 г., подчертават от организацията в нов доклад.

"Тези смъртни случаи са неприемлива цена за мобилност. Няма извинение за бездействието. Това е проблем с доказани решения", отбелязват от СЗО.

Докладът за глобалния статут на пътната безопасност, който се базира на данни от 2016 г., показва, че ситуацията се влошава.

В доклада с данни от 2013 г. ежегодно на пътя са изгубвали живота си 1,25 милиона души. Въпреки че се отчита увеличение на общия брой на загиналите, нивото на смъртни случаи в сравнение с увеличаващия се брой хора и автомобили в света се стабилизира през последните години.

"Това показва, че съществуващите мерки за безопасност на пътя в държавите със среден и висок доход са смекчили ситуацията", подчертават от здравната организация. Това предимно се дължи на по-добро законодателство за ключовите рискове, включително превишена скорост, консумиране на алкохол и шофиране, неизползване на колан, каски и други.

По-обезопасената инфраструктура като пешеходни пътеки, велоалеи и по-добри стандарти за автомобилите също се отплащат.

Но докато много държави подобряват ситуацията, много по-бедни държави изостават.

Смъртността в Африка е особено висока. 26,6 смъртни случая на всеки 100 000 души на година в сравнение с 9,3 в Европа, където смъртността е най-ниска.

Пешеходците и велосипедистите представляват 26% от всички загинали на пътя, а в Африка са 44%.