Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Испания ген. Мигел Анхел Виляроа подаде оставка заради скандал с ваксинацията, съобщава в. "El Mundo".

По-рано в медиите се появиха публикации, че ген. Виляроа е използвал служебното си положение, за да може той и подчинените му да бъдат ваксинирани, без да изчакат да дойде техният ред според плана за имунизацията.

Началникът на щаба е изпратил писмо до министъра на отбраната, в което пише, че не е нарушил установените правила, но независимо от това информира министерството, че подава оставка.

Министърът на отбраната Маргарита Роблес е приела оставката му. По думите й, тя не е знаела за случая, докато не е бил оповестен в медиите.

Военните, които са ваксинирани без да чакат ред и без да са в рисковите групи, се позовават на съществуващ в армията протокол, различен от гражданския.

Правителството на страната очаква до юни да бъдат ваксинирани между 15 и 20 милиона души от испанското население, наброяващо 47 милиона.

В Испания ваксинацията е доброволна, но се предвижда създаване на регистър за лицата, които отказват да се имунизират срещу COVID-19.

Испания с 406 000 имунизирани, следват старческите домове

Испания с 406 000 имунизирани, следват старческите домове

Създава и регистър на отказващите