Норвежката полиция съобщи, че петте жертви на нападението в Конгсберг миналата седмица са били убити с "остър предмет", а не с лък и стрели, съобщава "Франс прес".

Властите обясниха, че в даден момент нападателят е изхвърлил или е загубил лъка и стрелите си. Те обаче не уточниха естеството на острите оръжия.

Разпитът на свидетели по случая продължава.

Всичко сочи, че жертвите са били избирани на случаен принцип, посочиха още от полицията и допълниха, че 37-годишният датчанин действително е стрелял с лък по "двуцифрен брой хора", но за щастие никой не е бил убит с това оръжие.

Още от 2015 г. имало индикации, че нападателят от Конгсберг е опасен

Още от 2015 г. имало индикации, че нападателят от Конгсберг е опасен

През 2017 г. във видео датчанинът обявил, че е пратеник на исляма и има мисия

Припомняме, 37-годишният датчанин вече направи самопризнания, че в сряда вечерта е нападнал няколко души с лък в центъра на Конгсберг. При нападението петима души загубиха живота си, а двама, сред които полицай извън дежурство, бяха ранени. Впоследствие стана ясно, че нападателят е бил приел исляма и полицията се е притеснявала заради признаци на радикализация.

От полицията уточниха, че мъжът признава фактите относно случилото се, но не признава никаква престъпна вина.

Вкараха в болница датчанина, извършил убийствата с лък в Норвегия

Вкараха в болница датчанина, извършил убийствата с лък в Норвегия

Той ще бъде подложен на психиатрична експертиза

Предполага се, че нападателят е психично болен. Предстои да му бъде направена психологическа експертиза, която да установи дали е вменяем.

Въпреки че нападението първоначално се разследваше като терористичен акт, впоследствие службите промениха становището си, след като възникнаха съмнения за психичното здраве на мъжа.

Близки до заподозрения споделиха, че той дълго време е страдал от психически проблеми и е бил аутсайдер още като тийнейджър.