През следващите дни Папуа Нова Гвинея ще публикува официално съобщение за резултатите от форума Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АПЕК), след като лидерите на 21 членки за първи път в историята на форума не успяха да приемат заключителна декларация.

Това съобщи премиерът на Папуа Нова Гвинея Питър О'Нийл, цитиран от "Ройтерс".

Протекционизмът е обречен на провал, предупреди Си Дзинпин САЩ

Протекционизмът е обречен на провал, предупреди Си Дзинпин САЩ

Това е недалновиден подход и е обречен на провал

В края на форума той поясни, че групата се опита да гарантира "свободна и открита" търговия до 2020 г.

Противоположни визии за региона попречиха да се изготви заключителна декларация от срещата, обяви външният министър на Папуа Нова Гвинея Римбинк Пато.

Китай и САЩ разкриха амбициите си да се конкурират за влияние в региона.

Снимка 390128

Източник: ЕПА

По-рано днес представител на китайската делегация съобщи, че Папуа Нова Гвинея ще публикува съобщение на председателя.

Майк Пенс предупреди за дълговата дипломация на Китай и промотира визията на САЩ

Майк Пенс предупреди за дълговата дипломация на Китай и промотира визията на САЩ

Ние не удавяме нашите партньори в море от дългове

Според източник участниците са приели декларация, но тя изключва някои спорни точки като търговските практики, Световната търговска организация (СТО) и Целите "Богор" от 1994 г. за свободна и открита търговия в региона.

АПЕК се провежда от 1993 г. и оттогава в края на всяка среща се публикува заключително комюнике.

Канадският премиер Джъстин Трюдо потвърди, че лидерите не са успели да постигнат консенсус за декларацията. Трюдо поясни, цитиран от "Блумбърг", че преговорите са били трудни.

"Не мисля, че ще бъде огромна изненада това, че има различни визии за някои елементи по отношение на търговията. Това попречи да се постигне пълен консенсус за комюникето", изтъкна той.

Основен фактор за провала е напрежението между Китай и САЩ. По време на форума вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и президентът на Китай Си Дзинпин представиха две различни визии за търговските отношения в региона.

Питър О'Нийл разкри, че въпросът за реформирането на Световната търговска организация (СТО) е бил основната причина за разногласията между лидерите. Държави призовават за ключови промени в организацията, включително при уреждането на спорове, докато администрацията на президента Доналд Тръмп заплашва да извади страната от СТО, ако Вашингтон не бъде третиран по-справедливо.

Разногласията не са само между САЩ и Китай. Има други членки, които изразяват мнения за реформирането на СТО, каза О'Нийл.