bufo marinus Полицията в холандския град Леуварден издирва три екзотични жаби от вида bufo marinus, откраднати от местен зоомагазин.

Органите на реда подозират за кражбата наркомани от близкия наркологичен център. Мотивите на полицията са, че този вид жаби отделят с кожата си халюциогенен фермент и теоретически погледнато, при облизване на една такава жаба се получава ефект близък до поемането на ЛСД.

Жлезите на този вид жаби, съдържат буфотенин, който е халюциоген, предизвикващ опиянение и кратка еуфория.

Някои исторически и етнографски изследвания свидетелстват, че bufo marinus са използвани от жреците на маите и ацтеките по време на култовите си ритуали. Съвременните изследвания сочат обаче, че жабата е силно отровна, така че невнимателния контакт с нея крие сериозна опасност.

Основната отрова, отделяна от жабта, се нарича буфогенин и буфотоксин, които предизвикват засилена сърдечна дейност, водеща до спиране на сърцето и смърт. Индианците чоко от западна Колумбия “са доили” bufo marinus и с отровата са мажели върховете на стрелите и копията си.

Китайците, които доста са изпреварили Европа в областта на медицината, са били особено добре запознати с bufo marinus. Те събирали отровата и я преработвали в малки черни таблетки, аричани “чан су”, които се взимат против главоболие, възпалени рани и болни венци. Разбира се, другите способности на отровата също не били подминати от склонните към интриги китайци.

Тази жаба bufo marinus, известна и като “ага или морска жаба”, фигурира и в Книгата на Гинес, тъй като е една от най-големите познати жаби, чието тяло може да достигне дължина до 25 см. Тя обитава блатисти места, близо да реки и езера.