НАТО започна модернизиране на авиобаза Кукова в Албания от комунистическата епоха, което ще позволи тя да се използва за операции на алианса, съобщава АП.

Обновяването на стойност 45,8 милиона евро ще включва обновяване на пистата, пистите за рулиране и съоръженията за съхранение и е предназначено да увеличи оперативната съвместимост на НАТО и да поддържа мисии за ранно предупреждение във въздуха над страната от Западните Балкани.

Базата в Кукова, на 80 километра южно от столицата Тирана, ще обслужва Албания, а също така ще поддържа операции на НАТО за снабдяване по въздух, логистична подкрепа, въздушна полиция, обучение и учения.

Спецчасти на САЩ в Европа с щаб в Албания за защита на Балканите

Спецчасти на САЩ в Европа с щаб в Албания за защита на Балканите

Ангажимент на САЩ към съюзниците на Балканите да спира злонамерено влияние, да реагира на заплахи и да победи агресия

Албанският премиер Еди Рама каза, че изборът на НАТО да използва съоръжението като тактическа база "потвърждава факта, че малката Албания все пак е важна за алианса".

Очаква се модернизацията да приключи до есента на 2023 г., според Министерството на отбраната.

Авиобаза Кукова е построена през 50-те години на миналия век, когато Албания е близък съюзник на Съветския съюз. Първият съветски бомбардировач Илюшин Ил-28 каца там през 1957 г., а Миг-17 са разположени по-късно. Комунистическият режим в Албания рухна през 1990 г.

Куцова остана военна авиобаза, въпреки че старите й руски и китайски самолети спряха да летят в края на 90-те години.

Албания е член на НАТО от 2009 г. Миналата година страната беше домакин на водените от армията на САЩ многонационални военни учения Defender-Europe 21.

АП: САЩ и съюзниците обещават единство за Русия, но не е ясно за какво

АП: САЩ и съюзниците обещават единство за Русия, но не е ясно за какво

България, Румъния и Турция трябва да обмислят приемане на бойна група на НАТО от войници и техника в Черноморския регион