Страните членки на НАТО постигнаха съгласие да започнат мисия в Егейско море за подпомагане ограничаване на потока от мигранти и спиране на трафика на хора. Това заяви германският военен министър Урсула фон дер  Лейен, цитиранa от световни агенции.

Важно е сега да действаме бързо, изтъкна тя пред журналисти в Брюксел, където се проведе двудневна среща на военните министри на пакта.

Военният министър на САЩ Аштън Картър изтъкна също, че съюзниците са се съгласили да разгледат молба на Германия, Турция и Гърция за подпомагане овладяването на потока от мигранти към Европа, както и предприемане на мисия срещу мрежите за трафик на хора.

Сега има престъпен синдикат, който експлоатира тези бедни хора, това е организирана операция за трафик, изтъкна Картър на пресконференция в Брюксел.

Най-големият ефект в хуманитарно измерение може да настъпи, ако се атакуват трафикантите, добави той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни, че НАТО изпраща морска група „без отлагане” в Егейско море по молба на Германия, Гърция и Турция.

НАТО насочва морска група към Егейско море без отлагане и започва следене на ситуацията в района, изтъкна той, след като военните министри одобриха плана.

Целта, по думите му, е спиране на нелегалния трафик и нелегалната миграция в акваторията.

Втора постоянна морска група на НАТО в момента е разположена в региона и е под германско командване, добави той.

От думите му стана ясно, че ще бъде установена пряка връзка с европейската гранична агенция Фронтекс.

Като част от споразумението гръцките и турски въоръжени сили няма да действат в териториалните води или въздушното пространство на двете държави, уточни Столтенберг.

Ние решихме също да увеличим събирането на разузнавателна информация и наблюдение по турско-сирийската граница, каза генералният секретар.