Бившият пакистански премиер Наваз Шариф, лидер на "Пакистанската мюсюлманска лига", се обяви за победител на провелите се вчера парламентарни избори в страната. Те бяха сочени за фаворити в предизборните проучвания.

На следизборна проява пред централата на партията в Лахор Шариф призна, че все още няма окончателни резултати, но е сигурно,че "Пакистанската мюсюлманска лига" печели.

Той прикани всички партии на масата за преговори, за да решават заедно проблемите на страната.

Известният състезател по крикет Имран Хан обяви загубаята на водената от него партия във вота. "Техрек е инсаф", обаче, печели вота в северозападна размирна провинция и ще състави местното правителство.

Шариф ще разполага с над 170 депутатив парламента, докато Хан ще има 35. Други 70 места ще бъдат заети от жени или немюсюлмани и ще бъдат разпределени според резултатите на партиите.

Избирателната активност е била много висока за страната, почти 60%, обявиха от ЦИК.

Припомняме, атентат окървави проведения вчера вот. Десетки  са жертвите на бомбеното нападение срещу офис на светската политическа сила Народна национална партия ( Авами ) в Пакистан. При атентата в Карачи са ранени най-малко 40 души.

Часове преди изборите да започнат, Пакистан затвори границите си с Иран и Афганистан.

Според официалните власти границите може да останат затворени през следващите три дни.

По време на предизборната кампания талибаните и свързани с тях групировки извършиха множество нападения, в които загинаха близо 120 души.

В петък пакистанските талибани призоваха жителите на страната да бойкотират днешния вот.