Багдад гори Една от причините за падането на Багдад и разгрома на иракската армия била неграмотността на приближените до Садам Хюсеин военачалници, в това число и на по-малкия син на Садам – Кусай. Това предаде РИА “Новости”, като цитира интервю на иракския генерал, командващ бронетанковите войски Башар Айюб за иракския вестник “Аз Заман”.

Генералът, който е прекарал последните две години в затвор, характеризира Кусай като човек без каквото и да било военно образование, нетърпящ чуждото мнение и подвластен на детските приказки и постъпки.

Като други причини за разгрома на иракската армия и нападенията срещу Багдад Башар Айюб посочва липсата на мотивация у иракските войници, които не желаели да воюват за Садам Хюсеин, признаващи превъзходството на коалиционните войски, особено във въздушната борба и активната работа на чуждото разузнаване сред иракската армия в Републиканската гвардия.

Само в Багдад, по думите на Айюб, в началото на войната са били арестувани 3 хиляди души, в които са намерени прибори за прицелване в оръжията на авиацията на врага.