В близките години сътрудничеството между САЩ и Русия може да бъде затруднено.

Това е заявил пред американския Сенат директорът на националното разузнаване на САЩ Джон Негропонте при представянето на доклад за основните заплахи за националната сигурност на САЩ.

В близките години Русия може да се съсредоточи върху вътрешните въпроси и да се превърне в труден преговарящ за САЩ, е посочил Негропонте, позовавайки се на процесите в руското общество като "централизацията на властта, установяването на контрола върху гражданското общество, увеличаващият се контрол върху стратегически сектори на икономиката”.

Според шефа на американското разузнаване в съчетание със запазването на широко разпространената корупционна практика тези тенденции предизвикват въпроси за насоката, в която се развива страната.

Негропонте е подчертал, че голямата печалба от износа на нефт и газ, както и възприетите като успех политически действия в страната и в чужбина са затвърдили увереността на Москва.

Русия вероятно ще работи със САЩ по съвместни интереси като контратероризма и борбата с наркоразпространение.
Но въпреки това "предвид увеличаващата се подозрителност по отношение на намеренията на Запада, както и стремежа на Москва да демонстрира своята независимост и защита на своите интереси, може да направи по-трудно сътрудничеството в онези области, които предизвикват притеснение у САЩ", е казал Негропонте.