Пожарите на Северния полюс, някои с размери на 100 000 футболни игрища, са отделили толкова много въглероден диоксид през миналия месец, колкото в Швеция за цяла година, обяви Световната метеорологична организация, цитирана от "Ройтерс".

"От началото на юни ние виждаме безпрецедентни горски пожари в Арктика", подчерта говорителят на организацията на редовния брифинг в Женева.

Климатичните промени подкопават премахването на бедността и глада

Климатичните промени подкопават премахването на бедността и глада

Човечеството все повече изпада в цугцванг

"Само през юни тези пожари са отделили 50 мегатона въглероден диоксид в атмосферата, това е равносилно на всички въглеродни емисии в Швеция за година. Това е повече от отделеното от пожарите в Арктика за същия месец между 2010 и 2018 г. общо", поясни говорителя.

Горските пожари са често явление в северното полукълбо между май и октомври, но тази година пожарите са на необичайна ширина и с необичайна интензивност, каза още представителят на организацията.

Повечето са в американския щат Аляска и руския регион Сибир, но един пожар в Албърта, Канада, е бил по-голям от 300 000 футболни игрища или с размера на Люксембург.

Климатичните промени правят горещите вълни в Европа поне пет пъти по-вероятни

Климатичните промени правят горещите вълни в Европа поне пет пъти по-вероятни

Такива горещи вълни също така са около 4 градуса по-горещи в сравнение с преди век

В Аляска са регистрирани повече от 400 горски пожара през тази година, като всеки ден се появява по едно ново огнище.

В Сибир през юни температурите са били с почти 10 градуса по Целзий по-високи от дългогодишните средни показатели, докато щатът Аляска е отчел втория най-топъл юни в историята си. На 4 юли са измерени 32 градуса по Целзий.