"Ню Йорк Таймс" съди Европейската комисия заради това, че изпълнителната институция не е публикувала текстови съобщения между нейния президент Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, пише "Политико".

Медията ще се изправи срещу адвокатите на ЕС в най-висшия съд на блока, твърдейки, че ЕК е изправена пред правно задължение да публикува съобщенията, които може да съдържат информация за сделките на блока за закупуване на дози COVID-19 на стойност милиарди евро.

Делото е заведено на 25 януари и публикувано в публичния регистър на Съда на Европейските общности в понеделник, но все още няма подробна информация онлайн. Двама запознати потвърдиха подробностите по случая пред "Политико".

New York Times отказа коментар по случая. Изявление от публикацията гласи: "Таймс изпраща много искания за свобода на информацията и поддържа активен регистър. В момента не можем да коментираме темата на този съдебен процес."

Европейската комисия не отговори веднага на искане за коментар.

Делото следва запитване от януари 2022 г. от Европейския омбудсман Емили О'Райли, което идентифицира лошо администриране в опитите на Комисията да възстанови първоначално текстовите съобщения след искане за публичен достъп от журналиста на netzpolitik.org Александър Фанта. Разследването на омбудсмана установи, че Комисията не е поискала изрично от личния кабинет на председателя да търси текстовите съобщения.

В отговор комисарят по ценностите и прозрачността на ЕС Вера Йоурова заяви, че текстовите съобщения може да са били изтрити поради техния "краткотраен, ефимерен характер".

Германският всекидневник Bild по-рано заведе поредица от съдебни дела срещу Комисията, искайки разкриване на документи, свързани с преговори за закупуване на ваксините срещу COVID-19, произведени от Pfizer/BioNTech и AstraZeneca.

Докато няколко от неговите петиции бяха отхвърлени от съдилищата, Bild — който подобно на POLITICO е собственост на издателя Аксел Спрингър — получи някои документи, свързани с преговорите, включително кореспонденция по е-мейл, започваща през юни 2020 г.

ЕС се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна сделка за ваксини на Pfizer

ЕС се сблъсква с ролята на фон дер Лайен в 30-милиардна сделка за ваксини на Pfizer

Европейската сметна палата обвинява ЕК, че отказва да оповести подробности за договора