Медицинска сестра от Мозел, която е работила през нощта в болницата в продължение на 28 години, е получила уверение, че ракът на гърдата й е професионална болест. Безпрецедентно решение, в съответствие с научните изследвания за рисковете от нощния труд във Франция, коментира френското издание "Le monde".

Вече пенсионирана Мартин знае колко нощи е прекарала на работа: 873 в кардиологията и гинекологията. През останалото време сестрата работи сутрин или следобед, редувайки се между трите смени, понякога в една и съща седмица.

През 2009 г. Мартин разбира, че страда от рак на гърдата. Следва дълга битка за здраве, живот и справедливост. Четиринадесет години по-късно 60-годишната жена успява да признае тази патология за професионална болест, свързана с годините й нощен труд.

Безпрецедентно решение отваря правото на обезщетение и бележи повече от символична победа. Синдикат на миньорите от Лотарингия се бори повече от пет години, за да предупреди за професионалните фактори на рака на гърдата . Новината за победата на Мартин е оповестена от медицинския съвет, ведомственият орган, който отговаря за произнасянето по молбите за признаване на професионални заболявания.

Жозиан Клавелин не крие удоволствието си. "Това внася малко ободряване в нашата борба ", коментира пенсиониран болногледач, член на синдиката на медиците.

Заедно с Брижит Клеман, също синдикалист, помагат на Мартин да събере нужните документи и данни, за да докаже връзка между заболяването си и полагания нощен труд. Жозиан Клавелин през 90-те и 2000-те години работи в болницата Freyming-Merlebach.

Там десетки медицински сестри и санитари развиват злокачествени тумори на гърдата. Повечето от тях нямат познат рисков фактор в личния си живот: генетична история, липса на физическа активност, употреба на алкохол. Така Жозиан Клавелин много рано осъзнава, че ракът на гърдата, който е многофакторен, може да се развива поради професионални причини. В началото в случая с Мартин не се намира лекар, който да удостовери връзката между заболяването и полагания нощен труд. До скоро, когато идва и възмездието.

1200 розови балона над НДК напомниха за рака на гърдата, приканват за безплатни прегледи

1200 розови балона над НДК напомниха за рака на гърдата, приканват за безплатни прегледи

Над 3500 жени годишно са диагностицирани у нас