Интернет Интернет-червеят Doomjuice вече е заразил над 100 000 компютъра, съобщава авторът на антивирусен софтуер Лаборатория "Касперски". Вирусът е регистриран за пръв път на 9 февруари, като темповете на разпространението му продължават да нарастват.

Според специалистите, Doomjuice е написан от автора на вируса MyDoom и е предназначен за прикриване на уликите, които биха могли да го изобличат.

Големият брой заразени от Doomjuice машини се обяснява с механизма на неговото саморазпращане. Той се разпространява из Интернет, използвайки за размножаване компютри, които вече са заразени с една от версиите на червея I-Worm Mydoom.

Проникването в системата се извършва през порт, който троянският кон MyDoom отваря, за да приема команди от разстояние. Ако компютърът отговори на запитването на Doomjuice, червеят създава връзка и препраща свое копие. На свой ред троянската програма, която вече е в компютъра, приема файла и го задейства, се казва в съобщението, цитирано от електронното издание NEWSru.

Разполагайки с изходните кодове на MyDoom, всеки програмист може да създаде клон на този вирус и заради това в скоро време трябва да очакваме масова бомбардировка на Интернет с репликанти на MyDoom, заяви шефът на лабораторията, Евгений Касперски.