Неапол В Баньоли, Неапол се проведе официалната церемония по предаване на поста Командващ обединените сили на НАТО в Неапол - едно от двете оперативни командвания на Съюза в Европа, отговарящо за операциите на Алианса (основно – в южна Европа и на Балканите).

Адмирал Х. Улрих ІІІ от ВМС на САЩ замени на поста колегата си адмирал М. Мюлен като Командващ на Обединеното командване на НАТО и Командващ на ВМС на САЩ в Европа.

Церемонията беше ръководена от Върховния Главнокомандващ в Европа, генерал Джеймс Л. Джонс.

На нея присъстваха редица изтъкнати гости, сред които mрезидентът на Сърбия Борис Тадич, министърът на отбраната на Сърбия и Черна гора Прослав Давинич, както и държавният секретар и министър на отбраната на Хърватска Мате Работег.

България беше представена от първият заместник-началник на Генералния щаб на БА, адмирал Петър Петров.

По време на церемонията ген. Джонс подчерта, че под ръководството на адмирал Мюлен Командването е допринесло значително за засилване ролята на НАТО в Ирак.

Обръщението на новия командващ, адмирал Улрих към личния състав беше фокусирано върху операциите на НАТО - Active Endeavour, в Косово и в Ирак.
По думите на адмирала НАТО не може да се провали в това време на предизвикателства.

Преди да заеме новия си пост, адмирал Улрих е бил Командващ на обединеното командване на НАТО в Лисабон, командващ 6-ти флот на САЩ в Средиземно море, както и командващ Ударните и поддържащи морски сили на НАТО.

В качеството си на Командващ обединените сили на НАТО, адмирал Улрих носи оперативната отговорност за мисиите в Косово, Ирак и Средиземно море, а като Командващ ВМС на САЩ в Европа за цялостното командване, оперативен контрол и координация на ВМС на САЩ в европейската зона за отговорност.