Руски боен кораб е преминал през Босфора на път за Средиземно море тази сутрин. На кораба е бил сниман руски войник да държи преносим зенитно-ракетен комплекс в позиция за стрелба, съобщава турската телевизия NTV, цитирана от световни агенции.

Войникът носи оръжието на рамото си в позиция за стрелба по време на преминаващия през пролива руски десантен кораб “Цезар Куников”. По непотвърдена информация войникът е държал в бойна позиция зенитно-ракетния комплекс в продължение на около 40 минути.

Снимка 211527

Източник: Хюриет

Обаче от разпространените от турски медии снимки се вижда, че руският войник не носи типичните за руската армия камуфлажни дрехи. Много въпросителни излизат от разпространяваната информация, като може да се предположи, че изображението е манипулирано.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу описа случая като „провокация”.

Припомняме, отношенията между Анкара и Москва се влошиха рязко, след като руски самолет Су-24 беше свален от турските ВВС миналият месец над сирийско-турската граница.

Междувременно три бойни кораба на НАТО, фрегати на Испания, Португалия и Канада, са пуснали котва край Истанбул.

Вчера Турция спря четири руски товарни кораба на черноморското пристанище Самсун заради „липса на документи” след извършени инспекции. По-късно три от задържаните четири руски кораба са били пуснати, след като са осигурили нужните документи. Другият кораб все още чака на котва.

Миналата седмица Русия пък спря пет турски товарни кораба на руското пристанище в Новоросийск.