Ракета Precision Strike Missile (PrSM) клас "земя-земя", разработвана от корпорацията Lockheed Martin за ВВС и ВМС на САЩ може да преодолее руската система за противовъздушна отбрана. Това съобщи пред изданието Breaking Defense американският генерал Джон Раферт, цитиран и от РИА Новости.

По думите му, на европейския театър на бойните действия ракетата ще бъде използвана на първо време като контрамярка на руската система на ПВО. При това в Тихия океан тя трябва да противодейства на китайските бойни кораби. 

САЩ с ново изпитание на балистична ракета

САЩ с ново изпитание на балистична ракета

Ракетата е изминала над 500 км

Военният подчерта, че разработката трябва да замени тактическата ракетна система ATACMS. Размерът на тази ракета ще е по-малък от предишните, което ще позволи да се поместват повече заряди на установката.

Изданието съобщава, че успешното изпитание на PrSM е проведено на полигона Уайт Сенд в Ню Мексико на 10 декември. Ракетата е преодяла приблизително 240 километра и е поразила всички цели. 

Русия видя доказателство за правотата си в новия тест на балистична ракета от САЩ

Русия видя доказателство за правотата си в новия тест на балистична ракета от САЩ

САЩ отдавна са се подготвяли да нарушат клаузите на договора за ракетите

Precision Strike Missile може да бъде въведена на въоръжение през 2023 году. Планира се след две години да бъде обновена с оборудване на функцията за проследяване на движещи се цели в зависимост от тяхното радиоизлъчване.