Социализмът с китайски характеристики прекрачи прага и навлезе в нова ера.

Това заяви при откриването на XIX-ия Национален Конгрес на Комунистическата партия на Китай президентът на социалистическата страна Си Дзинпин, цитиран от Синхуа.

Китай все още е и за дълго ще остане в първата фаза на социализма. Китай все още е развиваща се държава, обяви той в Голямата зала на народа на площад "Тянанмън" пред 2 300 делегати.

Ние сме по-близо, по-уверени и по-способни от преди да постигнем национално подмладяване на реалността, подчерта държавният глава.

Китайският лидер обясни двустепенен план за изграждане на Китай в "голяма и модерна социалистическа страна" до средата на века.

Снимка 318489

Източник: ЕПА

Ще бъде нова ера на обезпечаване на решителна победа при изграждането на умерено, проспериращо общество във всички отношения и ще се положат всички усилия за изграждане на голяма и модерна социалистическа страна, каза той, докато представяше доклада си.

Дзинпин поясни, че до средата на века Китай ще има въоръжени сили от световна класа, като до 2035 г. ще приключи основната модернизация на националната отбрана.

Имаме решимостта, доверието и способността да отговорим на сепаратистките опити на Тавайн за независимост, закани се той.

Снимка 318485

Източник: ЕПА

Китай няма да затвори вратата си за света, ние ще ставаме все по-отворени, обеща президентът. Но Дзинпин предупреди, че Комунистическата партия ще се противопостави на всички действия, които могат да подкопаят ръководството.

Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата са тежки, изтъкна президентът, който се очаква да си осигури още един петгодишен мандат като генерален секретар и да затвърди лидерството си с избирането на лоялни членове.

По думите му държавата първо ще предаде качество на икономическото развитие и ще се съсредоточи върху реалната икономика. Той обеща Пекин значително да облекчи достъпа до пазара, да защитят легитимните права и интересите на чуждестранните инвеститори.

Според него повече от 60 милиона китайци са излезли от бедността през последните пет години.

Снимка 318484

Източник: ЕПА

За последните пет години БВП на Китай нарасна от 54 трилиона юана до 80 трилиона юана (около 12,1 трилиона долара), похвали се президентът.

Той обеща Китай да се бори с бедността, с неравенството и "нулева толерантност" в кампанията срещу корупцията в партията. Според него властите непреклонно се борят срещу "тигрите", "хапещите мухи" и "лисиците" - термини, използвани за по-висши и по-нисши чиновници, замесени в корупция.

Според него корупцията в партията е "най-голямата заплаха".

Китайският държавник е убеден, че "една държава, две системи" е най-добрата институционална гаранция за дългосрочен просперитет и стабилност в Хонконг и Макао.

Китай заема водеща роля в борбата с климатичните промени, обяви Дзинпин и добави, че ще си сътрудничат с другите държави по проблема.

Той призова държавите да се присъединят към изграждането на един "чист и красив" свят, както и борба с климатичните изменения чрез сътрудничество.

Си Дзинпин намекна, че целта на Китай до средата на века е да стане световна сила с укрепване на националната сила и да влияе на международните отношения.

На провеждащия се на всеки пет години Конгрес се очаква Си Дзинпин да бъде преизбран, да се направят кадрови промени и да се приемат планове за икономическото, социално и политическо развитие на страната.

Речта на Си Дзинпин продължи около 3 часа и 30 минути.