Понякога има скупчване на исторически моменти. Може би преживяваме един от тях, последните няколко дни донесоха нова надежда за Европа и Близкия изток, не на последно място поради лидерството на САЩ и на двата фронта, пише Фредерик Кемп, президент и главен изпълнителен директор на Atlantic Council.

Нека започнем с гласуването в събота в Камарата на представителите на САЩ, приемайки мащабен пакет от 95 милиарда долара за подпомагане на съюзници и партньори - най-важното, според мен, Украйна. Гласуването демонстрира продължаващо лидерство на САЩ в момент, когато светът е изправен пред най-големите заплахи за световния ред от 30-те години на миналия век.

Най-решаващо беше действието на председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън. Сенатът ще разгледа мерките в началото на тази седмица и се очаква президентът Джо Байдън да подпише законопроекта, но промяната на Джонсън е най-впечатляващата.

"Мъчителният път на говорителя към приемането на помощта за Украйна е резултат от много фактори", пишат Лий Ан Колдуел и Мариана Сотомайор от Washington Post в завладяващ неделен репортаж на тема "Еволюцията на Майк Джонсън за Украйна". Те включват "брифинги на високо ниво на разузнаването като лидер на Камарата, неговата вяра, съвета на трима председатели на комисии на име Майк и осъзнаването, че Републиканската партия никога няма да се обедини по отношение на Украйна".

Човек може да пренебрегне вярата си в този списък, но това би било грешка. Осъзнаването на Джонсън за широко разпространеното преследване от страна на Русия на протестантите в окупирана Украйна трябва да е имало силно влияние. Украинският евангелистки пастор Павло Унгурян се срещна с говорителя наскоро и когато информацията за действията на Русия се разпространи, някои американски евангелисти призоваха Камарата да действа.

Репортерите продължават да цитират емоционалния Джонсън, който отговаря миналата седмица на въпрос от Washington Post на пресконференция: "Вижте, историята ни съди за това, което правим. Това е критичен момент, критичен момент на световната сцена. Бих могъл да взема егоистично решение и да направя нещо различно, но тук правя това, което вярвам, че е правилното".

Джонсън наистина постъпи правилно и за да го направи, той трябваше да разчита на единодушната подкрепа на демократите срещу опозицията от малко над половината (точно 112) от своите колеги републиканци. Историята ще му благодари. Някои от късогледите му колеги няма да го направят. По един или друг начин, той избегна това, което предупредих миналата седмица, че може да бъде "геополитическа грешка".

Сега е време Съединените щати да поемат водеща роля заедно със съюзниците си в гарантирането на териториалната цялост, демокрацията и сигурността на Украйна, до и включително конкретен път към членство в НАТО.

Що се отнася до Близкия изток, струва си да се върнем към колоната "Точки на инфлексия" на 18 ноември миналата година, по-малко от шест седмици след терористичната атака на Хамас срещу Израел. Написах: "Има незабавна нужда от умерени, модернизиращи се арабски страни и Израел тихо да започнат да полагат основите за организация за колективна сигурност, подобна на НАТО, и икономически орган, подобен на Европейския съюз. Тези институции биха отключили потенциала на региона, като се противопоставят на неговите безмилостни цикли на насилие.

В този смисъл регионът се приближи една стъпка по-близо миналата седмица, както ще разберете от брилянтния анализ и репортаж на Дейвид Игн от Washington Post под заглавието "Неизказаната история защо Израел не победи Иран".

Игнейшъс пише: "В своя премерен отговор Израел изглежда претегляше интереса на своите съюзници в тази коалиция - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания - които всички предоставиха тиха помощ при удара през миналия уикенд. Това е дълга игра, с други думи."

Тук Съединените щати бяха от решаващо значение, използвайки лоста, с който само те разполагат, за да настояват за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, цел, към която Хамас умишлено се прицели с атаката си от 7 октомври. В петък Wall Street Journal съобщи, че администрацията на Байдън сега прави нов тласък към сделка, съгласно която израелците ще приемат нов ангажимент за палестинска държавност в замяна на нормализацията на Саудитска Арабия.

Какво би получила Саудитска Арабия? По-стабилни отношения в областта на отбраната и сигурността със Съединените щати, помощ за придобиване на гражданска ядрена енергия и нов тласък към палестинска държава, които отново са неща, които само Вашингтон може да осигури. Пакетът е "във финалните етапи на преговори", според репортери на Wall Street Journal.

Този курс на действие признава, че най-добрият начин да се победи Иран с течение на времето е да се втвърди сътрудничеството на страните, които неговият екстремизъм и подставени лица заплашват, подобно на това, както Съветският съюз беше сдържан от коалиция от съмишленици, които осигуриха по-добри резултати за своите хора.

Една седмица добри новини не води до стратегическа промяна, нито в Европа, нито в Близкия изток. И все пак последната седмица предоставя възможност за промяна на инерцията и в двата театъра, от която Съединените щати и техните партньори трябва използват.