Новината, че гей двойките във Франция ще имат право на брак и осиновяване на деца отново изкара хиляди техни противници на протест в Париж, предадоха световните информационни агенции.

Около 5 000 привърженици на традиционното семейство се събраха, за да изразят отново несъгласието си със законодателните промени, даващи повече права на хората с нестандартна сексуалност.

Мирната, в самото начало, проява, обаче, се е изродила в сблъсъци между демонстранти и полиция, тъй като в протеста са взели участие и около 200 младежи с крайни възгледи, "екипирани" с хирургически маски и ръкавици. Полицията е била принудена да използва сълзотворен газ и водни оръдия.

През последния месец протестиращи французи се надяваха, че ще окажат достатъчно натиск върху Оланд да отхвърли законопроекта. Десетки хиляди французи участваха в протести по улицата на Франция срещу законопроекта. Те са решени да се борят докрай и ще се съберат на нови многохилядни протести.

Самият парламент също не е единен в решението си. Малко след вота крайнодесните в парламента обявиха, че вече са отправили жалба до Конституционния съвет. Законът трябва да бъде подписан от президента Франсоа Оланд и да бъде одобрен от френския Конституционен съвет. За Оланд, приемането на закона бе един от приоритетите в програмата му.