Нови съмнителни случаи на птичи грип са открити в югоизточната част на Румъния край делтата на р. Дунав, където за първи път се появи смъртоносният вирус на болестта през октомври, съобщиха компетентни представители в Букурещ.

През октомври птичи грип бе открит в няколко села край делтата на Дунав и околните райони, откъдето минава пътят на мигриращите диви птици.

Първите изследвания над домашни птици в три птицеферми в село близо до град Браила показват, че е възможно тези птици да са били засегнати от птичи грип, каза Габриел Предой от румънската ветеринарна служба. Трябва да бъдат направени и други подробни изследвания, за да се установи дали наистина става дума за заболяването и какъв е щама на вируса, допълни той.

Трите птицеферми са поставени под карантина. Предой предупреди, че високите температури в района ще удължат миграционния период на дивите птици и ще увеличат риска от разпространение на болестта. Той призова местното население да отглежда домашни птици само в затворения помещения. Досега в Румъния не са засечени случаи на заболявания от вируса на птичи грип при човек.

Румънският Върховен съвет за национална отбрана реши вчера министерството на отбраната да обучи войници, които да окажат съдействие в случай на епидемия от птичи грип, предаде агенция Ромпрес, цитирана от БТА.

Войниците, които ще участват в подобни операции, ще бъдат ваксинирани и инструктирани как да действат при подобна ситуация.