БалиДо този момент няма данни да пострадали или загинали българи при атентата на остров Бали, съобщиха от Дирекция “Информация и вързки с обществеността” към Министерството на външните работи.

Според неокончателни данни при бомбените атентати на индонезийския остров са загинали 190 души, а броят на ранените надхвърля 309, като 90 от тях са в много тежко състояние, предадоха осведомителните агенции.

Австралийските власти досега са потвърдили смъртта на 13 граждани на Австралия, а ранените са 110. До момента няма никакви данни за съдбата на още 220 души. Това е съобщил в понеделник представител на министерството на външните работи на Австралия.

Сред останалите жертви има граждани на Великобритания, Франция, Япония САЩ и Швеция.

Междувременно Държавният департамент на САЩ призова всички американци, намиращи се в Индонезия, да напуснат страната. Атентатите на остров Бали и сегашните условия на сигурността в Индонезия поставят в опасност американските граждани и интереси, посочва Държавният департамент, като освен това съветва хората, които са възнамерявали да пътуват за Индонезия, да отложат заминаването си.

Американски наблюдатели обръщат внимание на факта, че терористичният акт в нощния клуб е осъществен на годишнината от взрива, който терористи самоубийци от "Ал Кайда" устроиха на ескадрения миноносец Cole в Йемен, когато загинаха 17 американски моряци.

В същото време Вашингтон квалифицира Индонезия като едно от слабите звена в международната антитерористична коалиция. Смята се, че на индонезийските острови действат радикални ислямистки групировки, свързани по един или друг начин с организацията на Осама бин Ладен.

От двуетажната сграда на клуб “Сари” са останали само стърчащи подпори и полуразрушени бетонни блокове. По-малките сгради в периметър от около стотина метра също са сериозно пострадали от силната бомба. Стъклата са изпочупени, електричеството е прекъснато. Пред клуба все още стоят десетина коли, абсолютно изгорели от разразилия се след експлозията пожар. От самата кола-бомба не е останало нищо. Само дупка с диаметър пет метра, съобщава RFI. Автомобилът е бил паркиран на два метра от клуба.

Взривът засегна район, в който живеят хиндуисти и християни. Специалистите смятат, че терористичният акт цели създаването на на безредици и вълнения в немюсюлманските района на Индонезия и с това да се дестабилизара индонезийското правителство.

Предполага се, че на островите съществуват организирани групи от "спящи" агенти, успели да привлекат местни жители, които не будят подозрение. За такива бойни групи, внедрени на остров Бали, преди няколко месеца разказа на американски следователи близкият съратник на бин Ладен, кувейтецът Омар ал Фарук. Той беше арестуван на Бали и в момента се намира в американската военна база Гуантанамо.

Всички погледи са обърнати към “Джемаа Исламия”. От месеци Съединените щати, Сингапур и Малайзия обвиняват базираната в Индонезия организация в планирането на множество терористични атентати срещу американски и израелски посолства в региона. След засилването на мерките възникнаха опасения, че “Джемаа Исламия” ще удари някоя по-незащитена цел, като акцията на терористите ще намери максимален отзвук. Остров Бали бе идеалната цел, коментират анализатори.