Великобритания обяви, че няма да капитулира на преговорите за Брекзит и отново призова ЕС да се ангажира с представяне на предложения, въпреки че министри от Париж и Берлин намекнаха, че следващият ход от преговорите трябва да дойде от Лондон.

Мей: Преговорите за Брекзит са в задънена улица, очаквам уважение от ЕС

Мей: Преговорите за Брекзит са в задънена улица, очаквам уважение от ЕС

Според нея този вариант е "подигравка" с резултата от референдума

Вчера премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей поиска нови предложения и уважение от евролидерите, подчертавайки, че след неофициалната среща в Австрия преговорите са в задънена улица.

Шотландия пита евросъда дали Великобритания може да отмени решението за Брекзит

Шотландия пита евросъда дали Великобритания може да отмени решението за Брекзит

Най-висшата съдебна инстанция в Шотландия се е обърнала към Европейския съд

Позицията на Мей беше подсилена и от нейния външен министър.

Ако позицията на ЕС е просто да се обявява против всяко предложение на Великобритания, ние ще капитулираме и в крайна сметка ще свършим с норвежкия вариант или наистина ще останем в ЕС...те обаче имат напълно грешна представа за британския народ, коментира Джереми Хънт пред радио Би Би Си.

Без сделка за Брекзит, ако ЕС не омекоти позицията си за границата с Ирландия

Без сделка за Брекзит, ако ЕС не омекоти позицията си за границата с Ирландия

"Това просто е невъзможно да бъде прието"

Можем да бъдем вежливи, но сега сме на дъното. И те сега трябва да се обвържат с нас сериозно, добави той.

Изявлението на Мей е приветствано от много британски медии, след като те разглеждат срещата в Залцбург като провал за британския премиер. Според "Дейли експрес" това е било "най-добрият час на Мей".

Но първоначалната реакция от Острова подсказва, че Франция и Германия оказват натиск.

Мей: Няма да има втори референдум, но се подготвяме и за Брекзит без сделка

Мей: Няма да има втори референдум, но се подготвяме и за Брекзит без сделка

Ще представи пред ЕС ново предложение за Ирландия

Евролидерите и Мей съобщиха, че искат споразумение през октомври, а през ноември да бъде финализирано.

В Париж министърът по европейските въпроси на Франция Натали Лоазо заяви, че Франция все още вярва, че е възможно добро споразумение за Брекзит, но в същото време страната трябва да се подготви и за сценарий без сделка.

Тя поясни пред радио France Info, че резултатът от референдума в Обединеното кралство не може да доведе до "съсипване" на ЕС. Това е посланието, което се опитваме да изпратим на нашите британски колеги от няколко месеца, които може би си мислят, че ние ще кажем "да" на всяко тяхно предложение, добави Лоаза.

Макрон: Планът на Мей е неприемлив, поддръжниците на Брекзит са лъжци

Макрон: Планът на Мей е неприемлив, поддръжниците на Брекзит са лъжци

Тези, които обясняват, че могат спокойно да живеят без ЕС, че всичко ще бъде наред и че това ще донесе много пари за страната, са лъжци

В Берлин германският заместник-министър на външните работи Михаел Рот заяви, че 27-те страни членки се опитват да вземат разумни решения. Обвиненията срещу ЕС са повече от несправедливи. Ние не можем да разрешим проблеми, които възникват на Острова заради Брекзит, написа той в "Туитър".

В Лондон "Дейли телеграф" пише, че Мей е изправена пред угрозата от министерски оставки през следващата седмица, ако не излезе с алтернатива на плана от "Чекърс" за Брекзит, който тя представи в Австрия.

Моментът на истината за Брекзит е през октомври, предупреди Туск
Обновена

Моментът на истината за Брекзит е през октомври, предупреди Туск

Днес стана ясно, че се нуждаем от реален напредък до октомври

След коментара на Мей в петък председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че резултатите от анализите на ЕС за плана са известни на Лондон от много седмици. Но Хънт подчерта, че има разлика между риторика и съдържание.

"За съдържанието на предложенията от "Чекърс", ние не сме получили подробен отговор", каза той и добави, че предложенията на ЕС за ирландската граница означават, че е невъзможно "да се напусне ЕС като непокътната държава".

Според него британската икономика ще отстои при сценарий без сделка.

"Ние сме имали далеч по-големи предизвикателства в историята си. Но ние не желаем този резултат", изтъкна Хънт.

В Берлин списание "Шпигел" пише, че германското правителство очаква последиците от Брекзит без споразумение върху трудовия пазар да бъдат "относително малки".