Световната рецесия тази година няма да бъде толкова дълбока, колкото се очакваше. Това се дължи на действията на държавите в подкрепа на икономиките от пандемията от коронавирус, се казва в прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от АФП.

Световната икономика ще се свие с най-малко 6% през 2020-та, прогнозира ОИСР

Световната икономика ще се свие с най-малко 6% през 2020-та, прогнозира ОИСР

В случай на втора вълна на заразяване по-късно тази година икономиката може да се свие със 7,6%

Но възстановяването през следващата година ще бъде по-умерено от предвижданото, поясняват от ОИСР. Прогнозата е световната икономика да се свие с 4,5% тази година и да се върне към растеж с 5,0% през 2021 г.

В прогнозите си от юни базираната в Париж организацията очакваше световната икономика да се свие с 6,0% през 2020 г. и да отчете растеж от 5,2 на сто следващата година.

От ОИСР предупреждават обаче, че икономическите перспективи остават изключително несигурни, тъй като пандемията от коронавирус продължава да нанася големи поражения на икономиките и обществата.

През втората четвърт на 2020 г. световната икономика се срина с повече от 10% спрямо края на 2019 г., което е безпрецедентен внезапен шок в съвремието, изтъкват от организацията.

ОИСР очаква години на страдание в световната икономка

ОИСР очаква години на страдание в световната икономка

Гурия призова за безплатни тестове, оборудване за лекари, пари за работници и самостоятелно заети и данъчни ваканции за бизнеса

Световната търговия спадна с над 15% през първата половина на 2020 г. и пазарите на труда са сериозно засегнати от намалените работни часове, изгубването на работни места и затварянето на бизнеси.

Китай се очаква да бъде единствената страна, която ще отчете ръст през 2020 г. Прогнозите са за 1,8% ръст.

Индия от друга страна пък ще регистрира 10,2% забавяне на икономиката.

САЩ, най-голямата икономика в света, се справят малко по-добре от средното световно ниво, като прогнозата е 3,8% спад през тази година.

Германия ще се представи по-добре от еврозоната като цяло. Германската икономика ще се забави с 5,4% в сравнение със 7,9% за еврозоната. Френската икономика ще отчете свиване от 9,5%, Италия - 10,5% и Великобритания - 10,1%.