ООН постави начало на процеса на избор на нов генерален секретар, съобщават световни агенции.

Общото събрание отправи безпрецедентен призив към всички страни членки да препоръчат жени кандидати за топ поста, който се заема само от мъж през последните 70 години.

Президентът на Съвета за сигурност на ООН за декември посланикът на САЩ Саманта Пауър и президентът на Общото събрание Могенс Ликетофт разпространиха писмо до 193-те членки на организацията с молба да се изпратят имена на кандидати за поста генерален секретар на ООН. Те обещаха да направят процеса по-прозрачен и по-обхватен.

Двамата също подчертаха специално нуждата страните членки да номинират жени за поста.

От създаването на организацията през 1945 година ООН се е управлявала само от мъж.

Ликетофт отбеляза, че до момента само двама кандидати са представени за селектиране – външният министър на Хърватия Весна Пусич и бившият президент на Общото събрание на ООН Срджан Керим от Македония.

Генералният секретар Бан Ки-мун служи два петгодишни мандата. Той трябва да напусне поста в края на следващата година. Бан Ки-мун агитира за избиране на жена.

Индия също призовава за промяна и подобряване съществуващата процедура по селектиране на кандидатите. Според представители на организацията при избора трябва да се вземе под внимание равенството и регионалната ротация, което означава, че този път трябва да се избере кандидат от Източна Европа.

Новият лидер на ООН ще заеме поста от януари 2017 година и ще служи пет години. Мандатът му може да бъде подновен с още пет години от страните членки.

Според Хартата на ООН генералният секретар се избира от Общото събрание по препоръки на Съвета за сигурност.

Вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева и Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО, се спрягат като евентуални кандидати на страната ни за висшия пост. Българското правителство обаче не може да номинира и двете едновременно.