ООН - кръгла маса Възобновява се надпреварата във въоръжаването в световен мащаб.

Това е заявил генералният секретар на Конференцията на ООН за разоръжаване, генерален директор на женевската щаб-квартира на ООН Сергей Орджоникидзе.

“Има признаци, че надпреварата във въоръжаването, която преди известно време отслабна, сега се възобновява в няколко измерения и това е опасно”, е подчертал Орджоникидзе.

Той е уточнил, че стратегическото разоръжаване е икономия на милиарди долари за развитието на държави в най-различни области.

По неговите думи вместо това страните влагат парите в натрупване и усъвършенстване на стратегическо оръжие, а това е безкраен процес.

Той също така е съобщил, че за последните седем години 65 страни-членки на Конференцията за разоръжаване не са приели нито едно значимо решение. В тази връзка повечето политици и експерти не престават да говорят за криза в този орган на ООН.

Според Орджоникидзе “застоят” вероятно е свързан с промяната на общите отношения към проблемите за разоръжаването.

“Най-сериозните решения, които са били взети по въпроси за стратегическо разоръжаване”, са били по време на “студената война". В момента ситуацията се промени.

“Няма “студена война”, няма блокове, няма противопоставяне между държави, които са готови да унищожат една друга, и понятието “опасност” се разми в някаква степен.

Затова отношението към разоръжаването и в морално-психологически, и политически план, се промени”, каза още Орджоникидзе.