Партията на труда, основната опозиционна партия в Норвегия, отхвърли план на правителството за декриминализиране личната употреба на наркотици в малки количества. Според партията мярката може да поощри младите хора да експериментират с наркотици, информира АФП.

Предложението е внесено от дясноцентристкото коалиционно правителство през февруари. Предвижда декриминализиране притежанието и употребата на малки количества наркотици, включително хероин, кокаин и канабис. Повече няма да се наказва съгласно Наказателния кодекс на държавата, но зависимите ще трябва да потърсят помощ.

Управляващата партия обаче се нуждае от подкрепата на опозицията в парламента, за да бъде одобрено предложеното законодателство.

Въпреки че Партията на труда принципно подкрепя да се отменят наказанията за наркозависими, тя е против декриминализиране на дрогата за по-широка употреба от населението.

Въпреки че законопроектът е отхвърлен, преговорите все още могат да доведат до приемане на различен текст за декриминализиране употребата на наркотици от зависими.

В началото на февруари Норвежкият институт за обществено здраве публикува изследване, което показва, че около 5% от респондентите в Норвегия са употребявали канабис през последните 12 месеца, 1% са вземали кокаин и амфетамин.

През последните години 260 души умират годишно в Норвегия от свръхдоза. "Ройтерс" отбелязва, че скандинавската държава е една от първите по висока смъртност от наркотици.