Промяна на името на Македония трябва да стане с национален референдум, а не само с гласуване на мнозинството в парламента.

Това се казва в позиция на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, цитирана от местни медии.

Партията е категорично против промяна на името на Македония да бъде одобрено само с вот в законодателния орган, критикувайки коментара на председателя на парламента Талат Джафери.

Решението на спора за името с Гърция не може да бъде изключителна собственост на определени политици, нито на управляващото мнозинство в парламента, се казва в позицията и се призовава за организиране на референдум по въпроса.

Партията също подчерта, че няма да приеме изменение в конституцията във връзка с промяна на името на страната и няма да приеме идеи и предложения, които заплашват македонския народ, националната идентичност, език и култура.

Сърбия плаши да спре да признава името на Македония

Сърбия плаши да спре да признава името на Македония

Косово е "ябълката на раздора" между двете страни

Преди дни гръцки медии съобщиха, че "Нова Македония" е името, което Бившата югославска Република Македония (БЮРМ) е предложила наскоро, като Гърция се е съгласила на това име, за да бъде сложен край на дългогодишния спор между двете страни за името на югозападната ни съседка.

Гърция се съгласила името на БЮРМ да е "Нова Македония"

Гърция се съгласила името на БЮРМ да е "Нова Македония"

Това твърдят гръцки медии