ООНВъв Виена започна среща между ръководителя на екипа оръжейни инспектори Ханс Бликс и иракски експерти. Според Бликс представителите на Ирак полагат всички усилия, но разговорите не са постигнали още целта си.

Отбелязваме напредък, иракчаните сътрудничат в конструктивна атмосфера и полагат всички усилия, за да вървим напред, заявиха египетският представител Ал Барадей и Ханс Бликс в края на първия ден от преговорите. Бликс уточни, че двете делегации са прегледали всички технически детайли необходими за завръщането на оръжейните инспектори и че преследваната цел като дата е средата на октомври.

Дискусиите трябва да продължат днес, но някакви резултати могат да се очакват едва следобед като се има предвид, че Ханс Бликс запазва правото си да информира първо членовете на Съвета за сигурност, коментира RFI.

До този момент Ирак се опитва да се възползва максимално от възможността, която му предостави ООН, но трябва да се подчертае, че въпросът за неограничения достъп на инспекторите до резиденциите на Саддам Хюсеин, който според американците и британците е най-важен не присъства сред дискутираните теми във Виена