Екипът на руския опозиционер Алексей Навални призова за нови протести следващата седмица, информира ДПА.

Призивът е хората да излязат на демонстрация в сряда вечерта в различни руски градове.

"Има обстоятелства, при които трябва да действаме бързо иначе ще има непоправими щети", предупреждават от екипа на Навални.

Нобелови лауреати и световни звезди призоваха Путин да осигури лекар на Навални

Нобелови лауреати и световни звезди призоваха Путин да осигури лекар на Навални

Светлана Алексиевич, Орхан Памук, Дейвид Духовни, Джъд Лоу, Джоан Роулинг...

Състоянието на руския опозиционер рязко се е влошило, като лекари предупредиха, че има риск да почине всеки момент. Навални обяви гладна стачка преди две седмици.

Около 457 000 души заявиха желание да се включат в протеста следващата седмица.

В сряда руският президент Владимир Путин ще произнесе реч пред нацията.

"Време е да се действа. Ние не говорим само за свободата на Навални, а за живота му", каза Леонид Волков, дясната ръка на Навални.

Той поясни, че протестите са насрочени за 19:00 часа местно време. Според него те могат да се превърнат в решаваща битка срещу "абсолютното зло" или последната демонстрация на опозицията в Русия за години напред.

Волков призова, цитиран от АФП, масово хората да излязат по централните площади. "Не мислете, че нищо не зависи от нас", подчерта той.

Външните министри на ЕС ще обсъдят случая с Навални по време на разговори в понеделник, обяви външният министър на Германия Хайко Маас, цитиран от АФП.

Маас призова пред вестник "Билд" незабавно да осигурят на Навални адекватна лекарска помощ и достъп до лекари, на които се доверява.

"Правото му на здравна грижа трябва да бъде гарантирано без отлагане", настоя той.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан предупреди, че Русия ще се изправи пред "последици", ако Навални умре.

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Навални: Заплашват ме с усмирителна риза, за да ме принудят да се храня

Навални: Заплашват ме с усмирителна риза, за да ме принудят да се храня

В съобщение в "Инстаграм" Навални пише, че има замаяност, но може да ходи

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.