Шестимата българи, които бяха задържани в Судан, са освободени, съобщиха от Министерството на външните работи. Новината беше потвърдена и от шефа на "Хели ер" Георги Спасов.

Тe се намират в ръцете на представители на ООН в град Ида, Южен Судан, откъдето с хеликоптер ще бъдат транспортирани до Джуба - столицата на Южен Судан.

Припомняме, трима члена на екипажа и трима механици на хеликоптер бяха задържани на 26 януари от бунтовническата групировка „Sudan People's Liberation Movement-North" (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района. Хеликоптерът изпълнявал полет по договор със Световната програма по прехранването към ООН по маршрут Румбек в Южен Судан - Хартум в Судан. За изпълнението на полета са издадени нужните разрешения от суданските и южносуданските власти.

Вземането на българите за заложници е първият подобен инцидент в Судан за последните две години. От "Хели Еър" - компанията, която е изпратила българите, посочват, че в момента още 8 техни машини участват в хуманитарни мисии в Африка.