Правителството на Националното съгласие на Фаиз Сарадж обяви във вторник вечерта, че ще прекрати участието във военния комитет в Женева във връзка с обстрела на пристанището на Триполи от Либийската национална армия. Това се посочва в изявление, цитирано от ТАСС.

"Без постоянно прекратяване на огъня, което да гарантира завръщането на разселените хора и да гарантира безопасността на столицата и други градове, не може да се говори за преговори", се казва в комюникето, публикувано на страницата на правителството във "Фейсбук".

Армията на Хафтар: Контрабандата на оръжия в Либия се контролира от Европа

Армията на Хафтар: Контрабандата на оръжия в Либия се контролира от Европа

Европейците добре знаят и как се прехвърлят наемници на либийска територия

Във вторник Швейцария започна втория кръг от срещите на Либийския съвместен военен комитет ("5 + 5"), насочени към постигане на дългосрочно прекратяване на огъня. Първият кръг от преговори по военни въпроси се проведе в Женева на 3-8 февруари. Либийският военен комитет включва петима представители от всяка от страните в конфликта. Посредник в преговорите е специалният представител на ООН за Либия Хасан Салам.

Във вторник Либийската национална армия нанесе няколко атентата на пристанището в Триполи. Според нейния говорител Халид ал-Маджуб, сили под командването на фелдмаршал Халифа Хафтар унищожиха турски кораб, натоварен с оръжие и боеприпаси за въоръжени групировки, който пристигна в нарушение на международното ембарго. Междувременно официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калин заяви, че корабът не е ударен по време на обстрела.

ЕС с нова операция за прилагане на оръжейното ембарго спрямо Либия

ЕС с нова операция за прилагане на оръжейното ембарго спрямо Либия

Решението е на първите дипломати на 27-те страни членки в рамките на Съвета "Външни работи"

По-късно изявление, издадено от Върховното командване на армията, показва, че "спазва споразумение за прекратяване на огъня в Либия и се извършват удари по складове с оръжие и боеприпаси в пристанището на Триполи, за да се отслаби боеспособността на наемниците".

Според либийското Министерство на здравеопазването в резултат на обстрела на пристанището трима са убити, а петима цивилни са ранени.