Мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия, на която беше възложено да разследва сигналите за употребата на химическо оръжие в сирийския град Дума, потвърди, че такова оръжие наистина е използвано, предадоха информационните агенции.

От ОЗХО уточняват, че окончателният доклад от разследването е готов и че през април 2018 г. в Дума е използван хлор.

"Оценката и анализът на събраната информация дават основания да се смята, че на 7 април 2018 г. е използвано токсично вещество в качеството на оръжие. Този токсичен химикал е съдържал хлор. Както личи, самият химикал представлява молекулярен хлор." - се казва в доклада.

В документа се посочва, че мисията е посетила мястото на атаката, взела е проби от околната среда, разпитала е свидетели, събрала е и други данни.

ОЗХО: Екипите ни не са допуснати в Дума

ОЗХО: Екипите ни не са допуснати в Дума

Сирийските и руски войски са попречили на експертите, според ръководството

При подготовката на доклада експертите на ОЗХО са проучили "голям обем от информация, включително показания на свидетели, резултати от токсикологичен и балистичен анализ, както и от анализ на медикобиологични проби и проби от околната среда".

Документът, който ще бъде предаден на Съвета за сигурност чрез генералния секретар на ООН, е в обем от над 100 страници.

Сигнали за химическата атака бяха подадени от неправителствени организации, включително Белите каски.

Припомняме, през август агенция "Bloomberg" съобщи, че САЩ разполагат с информация, че президентът на Сирия Башар Асад може отново да разпореди използването на химическо оръжие на фона на подготовката на армията му за атака срещу един от последните райони, контролирани от опозицията.

Вашингтон предупреди Москва, че ако Багдад отново употреби химическо оръжие, следващият удар срещу режима на Асад ще бъде по-силен от предходните.

На 9 септември "The Wall Street Journal" съобщи, че Асад е разрешил на правителствените войски да използват хлор при операцията в провинция Идлиб.

Великобритания сряза Русия: ОЗХО не е театър

Великобритания сряза Русия: ОЗХО не е театър

Русия и Сирия твърдят, че на 7 април не е извършвана химическа атака