Тази нощ е имало престрелка по границата между Индия и Пакистан в региона Кашмир.

Противопоставянето на военни на Индия и Пакистан е станало в района Анхур и е продължила около 2 часа. По думите на индийски представител на властите в щата Джам и Кашмир Паван Котвал няма пострадали при престрелката.

В съобщение на пакистанските военни също не се говори за пострадали, като обаче се подчертава, че Пакистан е отвръщал на непровокирана стрелба от страна на Индия.

Военните и на двете страни се обвиняват взаимно за покачване на напрежението по така наречената Линия на контрол, разделяща държавите в спорния хималайски регион.

Инцидентът се случва два дни, след като от Делхи съобщиха, че индийски войски са преминали в пакистанската територия на Кашмир и са убили заподозрени терористи, за да осуетят поредица от планирани атаки срещу големи градове.

В щата Джаму и Кашмир активни са сепаратистки групировки, които се борят за независимост или присъединяване към Пакистан. В Кашмир между Индия и Пакистан няма официално признати граници.

Индийското министерство на вътрешните работи обяви висока степен на терористична заплаха в редица региони, опасявайки се, че екстремистки групировки може да организират терористични актове, съобщи ИТАР-ТАСС.

Индийските власти се опасяват от отмъщение за неотдавнашната си операция срещу бойци в пакистанския сектор на Кашмир.

Повишени мерки за сигурност в щатите, граничещи с Пакистан - в Джаму и Кашмир, Пенджаб, Раджастан, Гуджарат, както и в Махаращра и в района на столицата Делхи, която е със статут на отделна административна единица. Организирано е постоянно присъствие на въоръжени полицейски патрули на публични места със струпване на хора, в това число и в метростанциите, в търговските комплекси, по летища, гари, туристически обекти и др.