Изгражданата от Израел стена навлиза дълбоко в територията на палестинските автономни области. Така стотици селяни са лишени от възможността да обработват земите си, съобщава Дойче Веле.

През 1990-та година израелското правителство отнема почти цялата земеделска земя на жителите на палестинското село Билин. Сега на нейно място се стори еврейско заселническо селище.
В момента палестинците провеждат мирен протест за връщане на земите им.

"Аз притежавах десет хектара – там, където сега се строи еврейското селище. Това е моя собствена земя, наследена от баща ми, той пък я наследил от неговия баща. Тази земя ми принадлежи. Това е единственото място в цял свят, където мога да живея. И аз като другите ще продължа да участвам в мирния протест дотогава, докато не ни върнат земята", казва Радван Ясин, координатор на протеста срещу отнемането на земята.

Всяка седмица той и останалите протестиращи от Билин се отравят към строежа, придружавани от симпатизанти –чужденци, но и израелци. Строежът- това е пограничната стена, издигана Израел.

Тя би трябвало да защитава еврейските заселници от терористични актове от страна на палестинците, но и на практика лишава окончателно мирните палестински селяни от собствената им земеделска земя.

Радован Ясин заявява, че в мирния протест срещу Стената вече има постигнат малък успех. Върху отнетата земя той и съселяните му са успели да построят две малки къщи.

Палестинският протест се подкрепя и от израелци като 82-годишния Ури Авнери, който е доайен на израелското движение за мир. Равинът Арик Ашерман, който е председател на организацията "Равини за човешки права", също подкрепя протеста.
"Вярваме, че всички хора са създадени по волята на бога. Затова и се застъпваме за правата палестинците", казва той.

"Тук става дума за една перманентна война. Една супермодерно оборудвана армия от една страна и от друга – население без държава, без военна сила. Тази асиметрия е толкова голяма, че не мога да разбера, защо никиой не я вижда", заявява Фани-Михаела Рейзин, преподавател в техническия универстите в Берлин.
Насилието, добавя тя, е насочено не само спрямо палестинците, но и превръща живота на израелците в ад.