Йоан Павел II Папа Йоан Павел Втори в традиционното си коледно приветствие отправи призив за предотвратяване на войната в Ирак, където инспекторите на ООН извършват проверки на оръжейните програми на Багдад, предаде Би Би Си.

В обръщението си на Рождество Христово Urbi et Orbi папата също така призова всички религии да прекратят конфликта в Светите места, като заяви, че това е "безсмислена спирала на сляпо насилие".

Без да споменава Ирак, папата заяви на поклонниците, събрали се на площада "Свети Петър", че с общи усилия "тлеещият огън на конфликта" може да бъде угасен.

Кореспондентът на Би Би Си в Рим посочва, че не е останало никакво съмнение за кой конфликт говори папата.

Ватикана категорично се противопоставя на превантивната - според определението на американски представители - война срещу Ирак, като заяви, че подобен конфликт не може да бъде окачествен като справедлива война.

Освен това Ватикана се опасява, че войната може да предизвика гонения срещу християните в мюсюлманския свят.

Междувременно инспекторите на ООН посетиха най-малко пет обекта в централен и южен Ирак. В това число са предприятие за производство на течен газ, което беше проверено от експерти по биологически оръжия, и хартиена фабрика, посетена от експерти химици.