Ширак галантно целува ръката на Меркел Ангела Меркел бе сърдечно посрещната от френския президент Жак Ширак, съобщи списание "Шпигел".
Вместо братската прегръдка, която си разменяха с бившия канцлер Шрьодер, този път като истински джентълмен Ширак целуна ръката на Меркел.

Европа се нуждае от една силна връзка между Франция и Германия, за да върви напред, заяви президентът Ширак.
ЕС се нуждае от една солидна германо-френска ос, за да функционира добре, подчерта той.

За разлика от френския президент, отбелязва "Шпигел", канцлерът Меркел пропусна определението "германо-френска ос", като само изрази увереност, че двете страни ще продължат да имат приятелски и интензивни отношения.

Необходими са близки стратегически отношения с Турция, но същевременно те създават препятствия по въпроса за европейския бюджет, подчерта Меркел, допълвайки, че преговорите на Турция за членство в ЕС са дълъг процес.

На работния обяд присъстваха и новият германски външен министър Франк Валтер Щайнмайер и неговият френски колега Филип Дуст-Блази.

Посещението на Меркел във френската столица беше прието със скептицизъм от френските медии.
“Париж е една задължителна спирка за Ангела Меркел. Да се надяваме, че това не е единствената причина”, коментира вестник“Фигаро”.

След визитата в Париж Меркел ще посети центъра на НАТО в Брюксел, Европейския парламент и Европейската комисия.
Тя ще проведе разговори с генералния секретар на НАТО Яап де Хоп Шефер, с председателя на Европейския парламент Жозеп Борел и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.