Парламентът на Великобритания гласува за отлагане на Брекзит, съобщават британски медии.

413 депутати гласуваха в подкрепа на предложението на правителството, а 202 законодатели гласуваха "против" - мнозинство от 211 гласа.

Корбин подкрепи втори референдум за Брекзит

Корбин подкрепи втори референдум за Брекзит

След гласуването в британския парламент

В такъв случай Великобритания вероятно няма да напусне ЕС на 29 март. Депутатите предоставиха мандат на правителството на министър-председателя Тереза Мей за отлагане на Брекзит. 

Мей ще поиска от ЕС да отложи процеса по Член 50 от Лисабонския договор до 30 юни 2019 г.

Сега е необходимо единодушието на 27-те страни членки на ЕС. Вчера главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди Лондон по време на дебат в Европейския парламент, че ЕС няма да отложи Брекзит, ако британското правителство не посочи основателна причина за отлагане напускането на Общността.

ЕС няма да отложи Брекзит, ако Лондон не се мотивира, обяви Барние пред ЕП

ЕС няма да отложи Брекзит, ако Лондон не се мотивира, обяви Барние пред ЕП

Рискът от Брекзит без споразумение никога не е бил толкова висок

Предложението на правителството гласи, че ако парламентът прокара резолюция за одобряване на договореното споразумение с ЕС и рамката за бъдещите отношения до 20 март 2019 г., кабинетът ще поиска от Общността отлагане на Брекзит до 30 юни 2019 г. с цел приемане на необходимото законодателство за напускане. Ако Камарата на общините не одобри споразумението за напускане и работната рамка до 20 март, много е вероятно на срещата на Европейския съвет на 21 март евролидерите да поискат ясна причина за всяко отлагане и че всяко отлагане след 30 юни 2019 г. ще изисква от Великобритания да участва на изборите за Европейски парламент през май 2019 г.

Парламентът отхвърли поправка за втори референдум за Брекзит
Обновена

Парламентът отхвърли поправка за втори референдум за Брекзит

334 депутати гласуваха "против", а 85 "за" - мнозинство от 249 гласа

Преди това депутатите отхвърлиха няколко поправки, включително и за провеждане на втори референдум.

Другата седмица Тереза Мей може да се опита да внесе споразумението с ЕС за трето гласуване в британския парламент. На 12 март законодателите отхвърлиха изменената сделка на Мей. Гласуването приключи с 391 гласа "против" срещу 242 гласа "за". На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против споразумението на Мей.

Доналд Туск призова ЕС да подкрепи отлагане на Брекзит

Доналд Туск призова ЕС да подкрепи отлагане на Брекзит

Днес британските депутати ще гласуват предложение на правителството за отлагане на Брекзит