Пауъл-Буш Американският държавен секретар Колин Пауъл и неговият заместник Ричард Армитидж са намекнали пред представител на Белия дом, че ще подадат оставка, ако президентът Джордж Буш бъде преизбран на следващите президентски избори.

Като цитира осведомени източници от Белия дом, вестник The Washington Post пише, че Армитидж е съобщил на съветника по национална сигурност Кондолиза Райс, че ако Буш бъде преизбран, Пауъл ще напусне поста си на 21 януари 2005 година – на следващия ден след встъпването в длъжност на президента. Решението било твърдо и окончателно.

Колин Пауъл обяснил причините за това свое решение с желането за "почивка от голямата политика" и някои ангажименти, които бил поел към жена си.

Наблюдателите обаче съзират съвсем други мотиви. Пауъл се явява "гълъбът" в администрацията на Буш, заемайки доста умерена позиция по военните решения на проблемите в Афганистан и Ирак. Той се явяваше, смятат експертите, цитирани от вестника, в опозиция на "ястребите" Дик Чейни и военния министър Ръмсфелд.

Изданието предполага, че Пауъл изпитва угризения на съвестта за това, че и до момента в Ирак не са намерени химични и биологични оръжия. Припомня се речта на Пауъл пред съвета за сигурност на ООН от февруари месец, когато държавният секретар обвини официално режима на Садам в разработването на ОМП, представяйки снимкови и документални доказателства.

Според информация на източника от президентската администрация, главни кандидати за поста на държавния секретар и неговия заместник са самата Кондолиза Райс и Пол Вулфовиц.

По този начин вероятно ще настъпи промяна във външнополитическия курс на САЩ, които след атентатите от 11 септември станаха инициатор на две войни – в Афганистан и Ирак, коментира вестникът.

The Washington Post обаче припомня, че всички тези кадрови промени ще са актуални ако републиканците останат на власт, като за момента има известни съмнения в това отношение. 18 месеца преди изборите рейтингът на Буш не надвишава 47 процента, при това 41 на сто от американците смятат да подкрепят демократ за поста президент.

Ако все пак Буш запази поста си за още един мандат, аналитиците предричат значителни промени в администрацията и засилване агресивността на външната политика.

Това ще се отрази и на спецслужбите, като шефът на ЦРУ Джордж Тенет най-вероятно ще трябва да напусне управлението заради "иракския въпрос". Той така и не успя да се справи с обвиненията за изфабрикуваните мотиви за започване на война срещу Ирак.