Съединените щати приемат много сериозно съобщението на руския президент Владимир Путин, че Москва ще достави на Беларус ракетни системи "Искандер-М", заяви Пентагона на брифинг в понеделник.

"Със сигурност всеки път, когато някой използва думата ядрен, е притеснително. Честно казано, изглежда доста безотговорно държавен лидер да говори за използването на ядрени оръжия".

Путин по-рано потвърди, че Русия ще предостави на Беларус гореспоменатите системи, добавяйки, че те "могат да използват както балистични, така и крилати ракети както в конвенционална, така и в ядрена версия".

Лукашенко иска от Путин ядрено оръжие за неговите Су-25 в Беларус

Лукашенко иска от Путин ядрено оръжие за неговите Су-25 в Беларус

Кремъл оказва натиск

Служителят на отбраната на САЩ каза, че Вашингтон приема сериозно този заплашителен език и го приема "от самото начало" на атаката на Русия срещу Украйна на 24 февруари, пише "Хил".

"Начинът, по който това изявление идва от Путин, беше "Хей, ще им дадем Искандери и о, между другото, те могат да носят ядрени оръжия." И всички приемат това много сериозно, когато използвате този език".

"Нашите стратегически сили винаги наблюдават нещата в това отношение", добавиха те.

Путин често отправя завоалирани ядрени заплахи срещу Украйна и Запада в неговата повече от четиримесечна война.

В самото начало на руската инвазия в Украйна Путин нареди силите за възпиране на страната му, включително ядрените оръжия, да бъдат приведени в повишена готовност, позовавайки се на така наречените заплахи от Запад.

Той също така похвали ядрената мощ на Москва, предупреждавайки, че други страни, които изглежда се намесват в руските действия, ще се сблъскат с "последствия, които никога не сте виждали".

Путин: Шест страни от НАТО пазят 200 ядрени американски бомби

Путин: Шест страни от НАТО пазят 200 ядрени американски бомби

Кремъл плаши с ответни мерки