Пентагонът обяви в понеделник пакет за военна помощ за Украйна на стойност 125 милиона долара, включително два патрулни катера, които да помогнат на страната да защити териториалните си води. Останалите 150 милиона долара военна помощ, одобрени от Конгреса за бюджетната 2021 година, няма да бъдат предоставени, докато министерствата на отбраната не са в състояние да удостоверят пред Конгреса на САЩ, че Украйна е постигнала достатъчен напредък по ключови реформи в отбраната тази година", съобщиха от Пентагона, цитирани от АП.

"Департаментът насърчава Украйна да продължи да провежда реформи, които засилват гражданския контрол над армията, насърчават повишената прозрачност и отчетност в отбранителната промишленост и обществените поръчки и модернизират отбранителния си сектор в други ключови области в съответствие с принципите и стандартите на НАТО", заяви Пентагонът в изявление. Украйна се оказа в скъпа борба с Русия, която анексира Кримския полуостров през 2014 г. и подкрепи зад промосковските бунтовници в Източна Украйна.

Конфликтът, който е вече седма година, уби повече от 14 000 души и опустоши индустриалното сърце на Украйна. В допълнение към двата патрулни катера Mark VI, Пентагонът заяви, че предоставя радари за противодействие на артилерията; поддръжка на сателитни изображения и възможности за анализ; и оборудване за подпомагане на военно медицинско лечение и процедури за евакуация. "Това действие потвърждава ангажимента на САЩ за предоставяне на отбранителни смъртоносни оръжия, за да може Украйна да се защити по-ефективно срещу руската агресия", заяви Пентагонът.

Украйна провежда военни учения на границата с Крим

Украйна провежда военни учения на границата с Крим

Готви се и за учения с НАТО в Одеса

Импийчмънтът на тогавашния президент Доналд Тръмп през декември 2019 г. се съсредоточи върху твърденията, че е удържал военна помощ на Украйна като част от натиска върху украинското правителство да разследва Джо Байдън, който по това време предизвиква Тръмп за Белия дом и през ноември 2020 г. победи Тръмп на изборите. Тръмп бе оправдан от Сената през февруари 2020 г.