Министерството на отбраната на САЩ обмисля възможността за допълнително изпращане на 4-7 хиляди войници в Близкия изток, за да се противопостави на Иран в региона. Това съобщи в четвъртък Си Ен ен, позовавайки се на източници от военните среди.

В сряда ръководителят на пресслужбата на Пентагона Алиса Фарах отрече информация на в. "Уолстрийт джърнъл", който съобщи с позоваване на американски служители, че администрацията на Вашингтон обмисля разширяване на военното си присъствие в Близкия изток чрез разполагане на 14 000 войски и десетки кораби за противодействие на Иран.

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Новият шеф на Пентагона иска американски ракети със среден обсег в Азия

Бих предпочел да стане в следващите месеци

Според Си Ен Ен, преразпределянето на войски може да се дължи на необходимостта от засилване на противовъздушната отбрана във връзка с увеличената заплаха от действията на Техеран в региона, включително тези, свързани с доставката на ракети в Ирак. Отбелязва се, че в момента в Пентагона се водят дискусии за това какви точно допълнителни военни способности са необходими в Близкия изток, както и за продължителността на контингента в региона.

Отбелязва се, че САЩ могат да използват своите сухопътни, въздушни и военноморски сили, за да засилят присъствието си. Възможно е на първия етап 3-4 хиляди войници да бъдат преразпределени.

Както в. "Ню Йорк таймс" съобщи на 5 декември, американските служители смятат, че Техеран тайно разполага балистични ракети с малък обсег на действие в Ирак, които биха могли да бъдат използвани в случай на атака срещу Иран. В материала не е уточнено за кои видове оръжия става въпрос. Според изданието ракетите могат да се използват за нанасяне на удари по Израел или по места, където се намират американските военни.