Русия разширява и модернизира ядрения си арсенал, заяви в петък министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, в момент, когато руският президент Владимир Путин многократно е намеквал, че може да използва ядрени оръжия, за да защити Русия, съобщава "Ройтерс".

"Русия също така модернизира и разширява своя ядрен арсенал", каза Остин на церемония за новопостъпилия командир на Стратегическото командване на САЩ, което ръководи ядрения арсенал на Съединените щати.

"И докато Кремъл продължава своята жестока и непредизвикана война срещу Украйна, целият свят видя Путин да участва в дълбоко безотговорно ядрено дрънкане с оръжие", добави Остин.

Русия заяви, че ще обърне специално внимание на изграждането на инфраструктура за своите ядрени сили през 2023 г.

По-рано в петък Путин се зарече на пресконференция, че всяка страна, която се осмели да атакува Русия с ядрено оръжие, ще бъде заличена от лицето на земята.

Путин каза, че Русия няма мандат да нанесе превантивен първи ядрен удар, но че модерните хиперзвукови оръжия на Русия ще гарантират, че Русия може да отговори със сила, ако някога бъде атакувана.

На 21 септември Путин предупреди Запада, че не блъфира, когато каза, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия. На 30 септември той каза, че Съединените щати са създали прецедент, като са хвърлили две атомни бомби върху Япония през 1945 г.

Руски официални лица казват, че Западът многократно е тълкувал погрешно изявленията на Кремъл.

САЩ предупредиха Русия за последствията от всяко използване на ядрени оръжия.

Русия и САЩ трябваше да проведат разговори през последните седмици по техния съществуващ договор Нов СТАРТ, който ограничава броя на бойните глави, които всяка може да разположи.

Но Москва се оттегли в навечерието на срещата, обвинявайки САЩ в токсично антируско поведение и опити да манипулират договора в своя полза.

Путин, настоявайки, че Русия не е полудяла, пак вади ядрената карта
Обновена

Путин, настоявайки, че Русия не е полудяла, пак вади ядрената карта

Руският ядрен арсенал е възпиращ фактор, Путин не обещава да не бъде първият, който ще го използва