Пентагонът тества балони за масово следене в САЩ, пише "Гардиън".

Балони на голяма височина обещават евтина платформа за следене, която може да наблюдава множество автомобили и кораби за продължителни периоди.

Американските военни провеждат изпитания на експериментални балони в шест щата в Средния Запад, разкриват документи, внесени във Федералната комисия по телекомуникациите.

До 25 балона, които са захранвани соларно, са пуснати в Южна Дакота. Те са преминали през Минесота, Айова, Уисконсин, Мисури и са достигнали до централната част на Илинойс.

Балоните са се движили в стратосферата на около 20 километра височина. Според документите, внесени от името на компанията за въздушно-космически и военни разработки Sierra Nevada Corporation, балоните имат за цел да предоставят система за следене в борбата срещу наркотрафика и за неутрализиране на заплахи за вътрешната сигурност.

На балоните има високотехнологични радари, които са проектирани едновременно да проследяват много автомобили ден и нощ при всякакви метеорологични условия. Тестовете, които за първи път се съобщават, са разрешени от Федералната комисия по телекомуникациите. Те се провеждат от средата на юли до септември.

Според експерти новата технология ще позволи да се наблюдава всичко наведнъж.

Тестовете са упълномощени от Южното командване на САЩ, което е отговорно за мерки при бедствия и аварии, разузнавателни операции и сътрудничество в сигурността на Карибите, в Централна и Южна Америка. Една от основните цели на командването е да прихваща пратки с наркотици за САЩ.