Перу обяви в понеделник, че въвежда извънредно положение от 60 дни в региона Лорето, който граничи с Колумбия, предаде агенция ЕФЕ.

Рестриктивната мярка е продиктувана от пребиваващите там наркопласьори и членове на бившата бунтовническа група "Революционните въоръжени сили на Колумбия" - ФАРК.

ФАРК искат спешна среща с президента на Колумбия

ФАРК искат спешна среща с президента на Колумбия

След ареста на кокаинов крал

Въвеждането на извънредното положение предполага отмяната на част от конституционните права на гражданите по отношение на личната свобода и сигурност, както и ограничение на свободата на движение, организиране на срещи и неприкосновеност на пребиваване. За посочения срок националната полиция ще отговаря за поддържането на вътрешния ред, с възможната подкрепа на въоръжените сили.

ФАРК официално се разоръжи

ФАРК официално се разоръжи

Сбогом на оръжията, добре дошъл на мира

Според ЕФЕ на територията на Колумбия може да има 29 бунтовнически групировки, по-рано част от ФАРК.

На 24 ноември 2016 г. бе подписано споразумение между правителството на Колумбия и представители на ФАРК за прекратяване на конфликта, който продължи повече от 50 години.

На 17 юни в Колумбия се проведе вторият тур на президентските избори. Победител беше кандидатът от дясната партия "Демократичен център", бившият сенатор Иван Дюк. След обявяването на резултатите от гласуването, бъдещият държавен глава, който ще встъпи в длъжност на 7 август, заяви необходимостта от изменения на мирното споразумение с ФАРК.